Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

On pan president mezi tím udělal další faux pas, aby se na Peroutku zapomnělo. Protože ten článek ne a ne najít, Ovčáček už prý jich přečetl celých 10 (slovy deset) a furt nic, a dotisk článku se také nepodařil.

Pan autor si zaslouží ANTIKARMU jako Brno. Protože Ať se snaží jak se snaží, Peroutkovi nejen že nesahá ani po kotníky, ale ani nad podrážku. A to naštve. Rv

11 4
možnosti
Foto

Pan Havránek je OK - docela prima - všímavý a přemýšlivý člověk.

2 1
možnosti
OK

Spíše mám pocit, že ze strany Zemana nešlo o vědomou lež, ale o víru ve vlastní neomylnost. Což je však v důsledku ještě horší.

10 0
možnosti
SB

Nejde mi ani trochu o Zemana, ale to, co Peroutka psal o Židech, je hnus.

Souhlasím s tím, že Zeman si měl nechat vyhledat přesnější informace ještě předtím, než to pustil do světa, ale Zemanova chyba nebo svéhlavost z roku 2015 nesnižuje ten Peroutkův hnus z doby dávno minulé.

3 1
možnosti
OK

Ano, Peroutkovy antisemitské texty existují. V tehdejší době nebyly výjimkou, nicméně to Peroutku omlouvá jen zčásti. Je třeba ale rozlišovat antisemitismus a nacismus. Ten první byl u nás přítomen dávno před nacismem, byť s přiblížením nacismu se antisemitismus dostal do jakési své renesance.

5 0
možnosti
OK

Je trapné, když prezident říká věci, aniž by si je ověřil. Prezidentský projev, notabene při tak významné příležitosti, by měl vznikat na základě přípravných rešerší.

Pokud jde o Ferdinanda Peroutku, pak znám jeho JEDINÝ článek, který může být považován za sporný. Jde o text Dynamický život z dubna 1939, otištěný v Přítomnosti. Ačkoliv se článek může zdát poněkud servilní k nacistické moci, opak je pravdou. Po počátečním poněkud střízlivém pochlebování se Hitlerovi, je tu Hitler a německý režim byť nepřímo, částečně i mezi řádky, odmítnut. Ale jasně napsané skutečnosti, že pro Hitlera není místo na Slavíně, že hajlování nepřísluší Čechům, že Main Kampf je dílo jen pro Němce, že člověk nemůže být Čechem a zároveň Němcem, že Německo má svého Vůdce a Čechy mají Háchu, tak tyto skutečnosti jsou dosti odvážné a přinášely svým zveřejněním riziko nejen pro Peroutku, ale pro všechny ostatní, kteří se na vydání podíleli.

Peroutka byl sám nedlouho poté zatčen a podle svých slov byl komisařem konfrontován právě s tímto textem.

Uvědomme si, že vydat ostře protiněmecký článek by znamenalo i tehdy poměrně mírném předheydrichovském období marný pokus, který by byl zkonfiskován ještě před distribucí, přičemž rodiny všech participujících by byly bezprostředně ohroženy.

6 0
možnosti
VV

Co jste si zvolili, to mate.;-D

3 0
možnosti
JS

J25a30n 80S59a44r42k95a

2. 3. 2015 12:01

Proste tu Zemanovu blbost, tupost a buranstvi budeme okecavat do roztrhani tela, neb by se ukazalo, ze pokud je president blbec a buran ze jsme vlastne take blbci a burani protoze jsme ho zvolili;-)

6 5
možnosti
Foto

Od MZ je to nefér. Zřejmě se chce vytáhnout, jak je sečtělý, ale zneužít jediné citace váženého člověka, který po sobě zanechal tolik moudrých myšlenek je surové.

2 0
možnosti
VV

A vy byste od nej cekala neco fér?

3 0
možnosti
Foto

pokud chci někoho zpochybnit, nesmím k tomu použít lež. Potom to má bumerangový efekt.

14 1
možnosti
RH

No vidíte a pan Havránek si s tím vystačí..

9 3
možnosti
RH

Tak to je trapné. Zeman buď lže, nebo není schopen přiznat vlastni chybu. Ani jedno není hodno hlavy státu. Aby toho nebylo málo, aby své ztrapneni zmírnil, snaží se spolu s poskoky očernit Peroutku..  A servilní bloggeři ochotně plivou s hradním pánem. Opravdu trapné a smutné.. Snad aby ten hradní prapor s heslem o vítězství pravdy něčím přelepili.. :-/

14 2
možnosti
VS

On v té době probíhal holocaust? Ale to jsou novoty? Ten snad začal v době kdy Peroutka byl v koncentráku!

4 0
možnosti
JR

J35a87r64a 24R15a10n39k

3. 3. 2015 3:55

Taky mne to zarazilo8-o

" Pan prezident možná ty citace   trochu popletl, ale z úplně  jiných pramenů se  natvrdo  potvrdilo, že některé dobové výroky Ferdinanda Peroutky jsou skutečně  jaksi přes čáru, lze v nich postřehnout jak   prvky obdivu k německému vůdci, tak  i náznaky antisemitismu, což v době probíhajícího  holocaustu, nikoho ctít nemůže…"

0 0
možnosti
JC

Četl jsem dva ty Peroutkovy články.

A jsem poněkud v rozpacích. Na mne to působilo, jako by to bylo v prvním plánu psáno pro denuncianty tak, že Hitler a Německo jsou chváleny a jejich antisemitismus omlouván a vysvětlován, ale v druhém plánu jako pokus o sdělení nesouhlasu mezi řádky. Takový ten styl psaní, co jsme ho pak znali lépe z doby vlády jedné strany. Zdá se, že Peroutka s tím začal, ale ještě to příliš neuměl, a tak je obtížné vypreparovat.

2 1
možnosti
  • Počet článků 6540
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1312x
Jsem velice často nespokojený občan, čtenář, divák, posluchač. Prostě hrůza!

 V roce 2016 jsem  ukončil  oficiální  působení a s ohledem  na  praktiky zdejších adminů  jsem  přešel  do místního  "disentu". : - )

Publikuju  zde už  výhradně jen   na soukromém blogu, který se nezobrazuje na  hlavní straně.

 

Seznam rubrik

Oblíbené články