Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BM

Otázka  tzv. antisemitismu není tak jednoduchá. Stačí si prohlédnout humoristické časopisy z dob jak Rakouska-Uherska, tak i první republiky, kde se to hemží karikaturami Židů. A co dosud tak populární židovské anekdoty. Když se nad nimi vážně zamyslíme, tak se zde většinou se spojitosti s Židy uvádějí negativní vlastnosti jako vychytralost, lakota či hrabivost... Smějeme si jim a přitom jsou "antisemitské". A na druhé straně v době mocnářství byla celá řada Židů povýšená do šlechtického stavu, a za první republiky byly Židé jedním z hybatelů ekonomiky i kultury...

1 0
možnosti
Foto

Ano, a vtipy na Skoty jsou ztělesněním antiskotismu.

1 0
možnosti
PR

Vězně z koncentráku kritizuje komunista-nová doba:-)

4 0
možnosti
Foto

Tak komunisté byli jejich prvními obyvateli.

0 0
možnosti
OF

Každý organismus brání se otravě cizí látkou. Lze předpokládat, že roztok židovského elementu v německém životě byl tak silný, že na to německý organismus reagoval jako na otravu,“ píše se mimo jiné v textu, který každý celý může najít na internetu na stránkách časopisuPřítomnost.

GLOSA: Zeptejte se, na co chcete. Hrad odpoví, na co chce sám

„Musím učinit jedno přiznání: nemám žádného talentu k antisemitismu, ale připohleduna bývalou německou literaturu několikrát jsem si pomyslil, že by ve mně mohlo vzniknout pokušení kulturního antisemitismu, kdyby, podobně jako tam, málo asimilovaní židé se zmocnili ducha naší literatury a našich novin a kdyby svými způsoby a svým myšlením zastírali naše způsoby vlastní a přehlušovali ráz myšlení našeho

Zdroj:http://zpravy.idnes.cz/hrad-misto-omluvy-peroutkovi-zverejnil-text-cesi-nemci-a-zide-pbp-/domaci.aspx?c=A150420_104839_domaci_kop

1 0
možnosti
OF

Peroutka si může podat ruku s polským velvyslancem v Berlíně , hrabětem Lipskim, který také nebyl antisemita. ale židy chtěl vystěhovat

na Madagaskar.

Soudruzi, to je tak těžké přiznat špatné vlastnosti vlastním lidem ?

Rád bych si ještě přečetl parlamentní projevy Milady Horákové

a poslance Uhlíře o stěhování těšínských Poláků do Polska nebo do Sudet .  Nevíte, kde jsou k dispozici ?

Dnes jsem mohl bydlet někde v Gdaňsku a mohli jste mít ode mne klid .

;-DR^;-D;-D

3 0
možnosti
RH

Buď nejste schopen ten text chápat, anebo prostě za každou cenu bojujete za Zemana. Osobne si nemyslim, že jste blbec, takže za B. Jen bych připomněl, že cela štvanice na Perutku byla odstartována výroky o obdivu k Hitlerovi a o konkrétních článcích v tisku, kterých se nějak nemůžeme dočkat.

6 0
možnosti
AS

A89d95a23m 53S56t63a45v29a

21. 4. 2015 8:18

Roberte, ono to jedno s druhým tak nějak souvisí....ehm, že?

0 0
možnosti
JL

Že mám jiný výklad toho článku - to se stává, ale musím se pozastavit nad Vaším tvrzením, že se to velmi hodilo Němcům do krámu. Ten článek, na který odkazujete, vyšel koncem února 1939, jenže již v prvních dnech okupace (březen 1939) byl Peroutka zatčen a vyhozen z redakce Přítomnosti, po několika dnech propuštěn, ale v prvních dnech války v září 1939 znovu zatčen a do konce války byl vězněn v koncentračních táborech Dachau a Buchenwald.

Nevím, ale tohle na začátku války nebyl styl Němců u lidí, kteří o nich tak hezky psali. Vždyť oni to na propagandě měli založené.

6 0
možnosti
JH

Evidentě o té době nic nevíte. Němci v těch časech zabásli dokonce i některé příslušníky Vlajky....

2 1
možnosti
Foto

Nemusíte mít strach, ocenění vám určitě nehrozí........:-)

5 0
možnosti
JH

To je fakt, a těžko se mi s tím žije....:-)

0 0
možnosti

Myslím, že všechno je potřeba hodnotit s ohledem na tehdejší dobu. Je jasné, že kdyby Peroutka napsal svou úvahu o Židech dnes, čelil by trestnímu stíhání. Jenže on to psal v roce 1939. Podobně by dnes Beneš čelil mezinárodnímu soudnímu tribunálu za odsuh Němců z Československa, kdyby ten odsun provedl dnes.

Je hloupostí, když tehdejší činy hodnotíme dnešními hodnotami a na základě dnešních pravidel soudíme naše předky. A je jedno, zda těmi soudci je Zeman (vůči Peroutkovi), Schwarzenberg (vůči Benešovi), či místní blogerhujeři vůči RA.

5 3
možnosti
OF

A Masaryk by čelil haagskému tribunálu za přepadení Těšínska v roce 

1919 a vraždění civilistů.

;-DRv

0 0
možnosti
VV

Nevím, proč prostě nenapíšete, že obdivujete Zemana, bylo by to férovější.

9 4
možnosti

Něco k Peroutkově článku byste neměla?

2 1
možnosti
Foto

Legrace je, že všichni obhájci Peroutky mlčky připouštějí, že kdyby řekl něco takového, co mu vkládá do úst Miloš Zeman, tak by šlo o fascinaci zlem a antisemitismus.

Tedy přistoupili na Zemanovu hru s jeho pravidly.

1 0
možnosti
MK

Nevím co je na tom textu nepříjemného. Je to zamyšlení se nad situací Židů v Německu a Československu. Nic více. Navíc Peroutka se nepřidává na stranu těch, kteří Židy odmítají, ale analyzuje proč k tomu došlo......to za prvé a za druhé: V té době byly lifrování do KT všichni kdo byli nacistům nepohodlní. A to včetně Ferdinanda Peroutky, který byl v roce 1939 poslán do Dachau a v KT a vězeních pak strávil celou dobu až do roku 1945, kdy se dočkal v Buchenwaldu osvobození. Jinak o likvidaci Židů v té době nebylo rozhodnuto. Ani to nebylo na pořadu dne. To se stalo až po konferenci ve Wannsee v lednu 1942, kdy padly plány na zřízení Židovského státu mimo Evropu a vystěhování Židů z Evropy.

8 1
možnosti
Foto

Peroutkův text lze však také interpretovat  právě v tom kontextu doby v podstatě také tak, že kdybychom měli stejně špatné zkušenosti s Židy jako Němci, tak by bylo tedy na místě s nimi stejně tak zatočit jako nacisti. A v tomto ohledu jde o obhajobu holocaustu.

A toto už je fakt na pováženou.

3 1
možnosti
  • Počet článků 6540
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1312x
Jsem velice často nespokojený občan, čtenář, divák, posluchač. Prostě hrůza!

 V roce 2016 jsem  ukončil  oficiální  působení a s ohledem  na  praktiky zdejších adminů  jsem  přešel  do místního  "disentu". : - )

Publikuju  zde už  výhradně jen   na soukromém blogu, který se nezobrazuje na  hlavní straně.

 

Seznam rubrik

Oblíbené články